WIENIEC Z KARKÓWKI I PIECZAREK

Składniki:

30 dag. karkówki
30 dag. piersi kurczaka
1/2 kg. wątróbek drobiowych
1/2 kg. pieczarek
1 marchewka
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki imbiru
1/2Lyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżka majeranku
1 łyżka Vegety
2 jajka
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki zmielonych orzechów laskowych
1 kajzerka
sól
pieprz
2 łyżeczki posiekanego koperku

Wykonanie:
Wątróbki drobiowe oczyść, opłucz, zalej wrzątkiem, odstaw na około10 minut. Odcedź, przelej na sicie zimną wodą. Karkówkę, kurczaka i wątróbki zmiel
w maszynce o drobnych oczkach (najlepiej dwa razy)Pieczarki oczyść, pokrój Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj pieczarki, podsmaż. Ostudź,
zmiel, dodaj do masy mięsnej. Kajzerkę namocz, odciśnij, dodaj do mięsa. Marchewkę pokrój w drobną kostkę, dodaj do mięsa. Dodaj żółtka, orzechy, koperek i przyprawy, wyrób. Białka ubij, dodaj do masy, delikatnie wymieszaj. Formę z kominem natłuść, posyp bułką tartą. Napełnij masą. Piecz 45-50 minut w 190C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *