NEAPOLITAŃSKI TORCIK NA ZIMNO

Składniki:
15 dag. masła
20 dag. suchych wafli
1 kg. mielonego twarogu
50 dag. mascarpone
12i 1/2dag. cukru
4 łyżeczki żelatyny
30 dag. śmietany kremówki
35 dag. truskawek
10 dag. gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao
12i 1/2 dag. cukru
rurki waflowe do dekoracji
olej do tortownicy

Wykonanie:

Masło stopić. Wafle połamać, włożyć do malaksera i drobniutko pokruszyć. Okruszki wymieszać z masłem. Tortownicę o r. 2 6 cm. cienko posmarować olejem . Spód wylepić przygotowaną masą. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Twaróg wymieszać z serkiem mascarpone i z cukrem. Masę serową
rozdzielić na 3 równe porcje. Ubić 15 dag. śmietany. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Zmiksować 25 dag. truskawek i połączyć z jedną częścią masy serowej. Rozpuścić 1/3 żelatyny, podgrzewając na małym ogniu. Wymieszać ją z kremem truskawkowym. Dodać 1/3 bitej śmietany .Masę rozsmarować na spodzie wafli. Wstawić do lodówki na 30 minut. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Rozpuścić resztę żelatyny. Ostatnią część masy serowej połączyć z kakao, czekoladą, resztą bitej śmietany i żelatyną. Równomiernie rozsmarować na cieście w tortownicy. Schładzać 2 godziny. Resztę śmietany ubić na sztywno. Tort udekorować bitą śmietaną, waflowymi rurkami i truskawkami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *