Składniki:
200 g pieczeni cielęcej lub pieczonego drobiu lub chudego mięsa z rosołu
4 ziemniaki
1 marchew
1/2 średniego selera, 150 g kalafiora
100 g zielonego groszku
100 g fasoli szparagowej
ogórek kiszony
jabłko
1 jajo na twardo
cytryna, natka pietruszki
sól, pieprz, odrobina czosnku.
Sposób wykonania;
Ziemniaki ugotować w łupinie, obrać i pokroić w kostkę. Warzywa ugotować oddzielnie, kalafior podzielić na różyczki, fasole szparagowa drobno pokroić, jabłko obrać, pokroić w kostkę. Dodać pokrojoną drobna kostkę pieczeń lub chude mięso z rosołu, ewentualnie mięso drobiowe. Wszystko wymieszać, przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Podawać w sala terze, przybierając sałatkę jajem na twardo pokrojonym w cienkie plasterki lub posiekanym. Posypać siekaną natka pietruszki.