Składniki:
1 średni kalafior
1 średni brokuł
3 pomidory
4jaja
mały słoik majonezu
1 pęczek koperku
3 łyżki gęstej śmietany
sól
pieprz
Wykonanie:
Kalafior i brokuły oczyścić i umyć odciąć zgrubiałe końce, ugotować każde warzywo osobno w lekko osolonej wodzie na pół miękko. odsączyć, ostudzić, podzielić na różyczki. Jajka ugotować na twardo, po ostudzeniu pokroić na talarki. Pomidor sparzyć obrać ze skórki pokroić w większa kostkę.
Sos
Wykonanie:
Majonez wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem.
Na półmisku układać okręgi z poszczególnych warzyw w następującej kolejności:
różyczki kalafiora, brokułów, kawałki pomidorów, talarki jaj. Całość udekorować koperkiem. Sos podawać osobno w sosjerce. Ładnie będzie wyglądać sałatka z tych samych składników podana w wysokiej salaterce z przeźroczystego szkła. Do sałatki podawać białe pieczywo.