Składniki:
Ciasto:
1 kg. mąki
10 dag. drożdży
1szklanka cukru
1/2 litra mleka,
3/4 szklanki oleju
4 jajka
szczypta soli
Dodatkowo:
1kg. Jagód
1/2 szklanki cukru
cukier puder do posypania bułeczek
Wykonanie:
Drożdże rozmieszać z 1 łyżeczką cukru, łyżką mąki i 2-3łyżkami letniego mleka. Odstawić aby rozczyn urósł. Przesiać mąkę. Jajka rozkłócić z cukrem. Na rozczyn wsypać mąkę, wlać jajka i letnie mleko wyrobić. Na końcu dodać olej i wyrobić (ciasto nie powinno kleić się do miski). Jagody umyć i obsypać cukrem. Formować małe bułeczki nadziewać jagodami. Odstawić do wyrośnięcia. Piecz 180C.około 30-45minut.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.