Składniki:

60 dag, wołowego na pieczeń
75 dag. brukselki
1 pęczek włoszczyzny
1/2 szklanki czerwonego wina
3 dag wędzonego boczku
3-4 łyżki oleju
1łyżka mąki
3 goździki
1 ząbek czosnku
1 listek laurowy
5 jagód jałowca
1 gałązka rozmarynu
pieprz

Wykonanie:

Oczyścić i umyć włoszczyznę, pokroić na kawałki. Włożyć do miski, zalać czerwonym winem. Wrzucić czosnek, przeciśnięty przez praskę, listek laurowy, goździki i jagody jałowca. Do tak przygotowanej marynaty włożyć mięso na 12-24 godzin. W trakcie marynowania kilkakrotnie odwracać.
Wyjąć mięso, osuszyć, natrzeć dokładnie solą i pieprzem. Przecedzić marynatę przez sitko. Rozgrzać tłuszcz w dużym garnku, podsmażyć mięso ze wszystkich stron. Włożyć włoszczyznę, przez chwilę smażyć razem. Podlać mięso marynatą i szklanką wody, dusić, pod przykryciem, przez 1 i 1/2 godziny. Oczyścić brukselkę, umyć, gotować 15-20 minut w osolonej wodzie. Pokroić boczek w kostkę, wysmażyć na patelni. Dodać brukselkę, podsmażyć. Wyjąć mięso, dobrze przetrzeć sos przez sitko. Zagotować sos, zagęścić mąką, rozmieszaną z odrobiną wody. Pieczeń podawać z brukselką i makaronem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *