PIERŚ INDYKA W EGZOTYCZNYM SOSIE

Składniki:

70 dag. piersi indyczej
2 wyszorowane szczoteczką pomarańcze,
12 dag. długo ziarnistego ryżu
1 paczka (2,5 dag. świeżych, ew. suszonych ziół do drobiu)
2 pęczki młodych porów
2 łyżki ziaren mielonego pieprzu
1 łyżka masła lub margaryny
1-2 łyżki jasnej zasmażki (instant)
sól
pieprz
plastry pomarańczy do przybrania

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć. Natrzeć ze wszystkich stron solą i pieprzem. Położyć na ruszcie w piekarniku. Pod ruszt wsunąć blachę na spływający sos. Piec w uprzednio nagrzanym do 200C. piekarniku około 50 minut. Cebulę obrać, pokroić na cząstki i ułożyć na blasze pod rusztem. Pieczeń polewać podczas pieczenia stopniowo 1 /2 litra wody. W czasie, gdy mięso się piecze, obrać pomarańcze tak, aby nie pozostawić białej skórki. Cząstki pomarańczy obrać z błon. Z błon z resztkami pomarańczy wycisnąć dokładnie sok. Ryż wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować na bardzo małym ogniu około 18-20 minut. Dodać zioła. Pory oczyścić i pokroić na długie kawałki. Poddusić je w odrobinie osolonej wody około 10 minut, osączyć. Przed podaniem zanurzyć je na krótko w gorącym sosie. Na sos przelać przez sito wywar z pieczeni. Dodać sok z pomarańczy i ziarna pieprzu, zagotować i zagęścić zasmażką. Dodać obrane z błon cząstki pomarańczy. Pieczeń, jarzynkę i odrobinę sosu przygotować na półmisku. Przybrać plastrami pomarańczy. Do tego podawać oddzielnie sos i ryż.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *