Składniki:
1i /4 szklanki oleju
4 jajka
2 duże marchewki
2 szklanki mąki
1i 1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
szczypta soli
orzechy, rodzynki (niekoniecznie)
Wykonanie:
Marchewki zetrzeć na drobnych otworach. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę. Następnie marchewkę i olej. Przesiać przyprawy. Dodać orzechy i wcześniej namoczone rodzynki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C. przez około50 -55 minut. Po ostudzeniu oblać polewą i ozdobić wg własnego pomysłu.
Polewa czekoladowa:
12 i 1/2 dag. margaryny
5 łyżek cukru pudru
3 czubate łyżki kakao
2 łyżki wody
1 łyżka żelatyny
5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
Wykonanie:
Żelatynę rozpuścić w wodzie Cukier, kakao , margarynę i rozpuszczona żelatynę stopniowo podgrzewać ale nie dopuścić do zagotowania. Kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą, zdjąć garnek z ognia i dodawać po lekkim przestudzeniu po łyżce śmietany. Dokładnie roztrzepać i wylać na ciasto. Ozdobić według własnego pomysłu.