Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
25 dag. margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
4 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki kakao
płatki migdałowe
olej
bułka tarta
Polewa:
1/2 kostki margaryny
2 łyżki wody
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
Wykonanie:
Jajka wybić do miski, dodać cukier, cukier waniliowy, zmiksować. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, dodać do masy jajecznej, cały czas miksując. Margarynę roztopić i gorącą wlać do ciasta, dalej miksować. Foremkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać 3/4 ciasta, do pozostałej części dodać kakao, dokładnie wymieszać. Wylać na jasne ciasto. Piecz około 40 minut w tempetaturze180C.
Polewa:
Margarynę rozpuścić, dodać gorącą wodę, cukier i kakao. Dokładnie wymieszać i gotować około 2 minuty. Babkę wyciągnąć z foremki polać polewą i udekorować płatkami migdałowymi.