Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru pudru
3/4 szklanki oleju
1/4 szklanki wody
2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 kg śliwek węgierek
Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek, Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier puder i ubijać jeszcze przez chwilę. Następnie dodać żółtka i ubijać przez kilka minut. Ciągle ubijając, dolewać wodę oraz olej. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie wymieszać. Śliwki umyć, podzielić na połówki i wyjąć pestki. Ciasto wylać na wysmarowaną blachę posypaną bułką tartą o wymiarach 25 x 40 cm. Na wierzchu układać równo obok siebie połówki śliwek skórką w dół. Piecz około 35 – 40 minut w temperaturze 180C. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.