Składniki:
2 średniej wielkości cukinie
6-8 dużych pieczarek
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
olej do posmarowania blaszki
Wykonanie:
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i odstawić, by odciekła. Pieczarki również zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przesmażyć na suchej patelni o nieprzywierającym dnie, aż odparuje z nich woda. Po około pół godzinie, gdy cukinia puści sok, odcisnąć. Następnie w misce połączyć cukinię z pieczarkami, jajkiem i mąką. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skropionym odrobiną oleju, łyżką formujemy dość duże placki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170C na około 20-30 minut. Wyciągamy, gdy lekko się ze złocą lub smażymy na patelni na gazie tradycyjną metodą jak placki ziemniaczane . Można podać jako dodatek np. do mięsa z surówką.