Składniki:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
25 dag. margaryny
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
zapach cytrynowy
otarta skórka z cytryny
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka kakao
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z margaryną na puch. Białka ubić z cukrem. Delikatnie połączyć z utartą margaryną. Stopniowo przesiewać mąki wymieszane z proszkiem. Na koniec dodać otartą skórkę z cytryny i sok z cytryny oraz aromat. Rozlać do dwóch foremek keksówek. Zostawić 1/3 ciasta i dodać do niego kakao. Wyłożyć na górę ciasta jasnego. Wstawić do nagrzanego do 180 C. piekarnika i piec około50-60 minut.Po upieczeniu polać zimne ciasto polewa kakaową lub czekoladową albo posypać cukrem pudrem.