Składniki:

 

5 jajek

3/4 szklanki cukru

25 dag. margaryny

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mąki ziemniaczanej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

zapach cytrynowy

otarta skórka z cytryny

sok z 1/2 cytryny

1 łyżka kakao

 

Wykonanie:

 

Żółtka utrzeć z margaryną na puch. Białka ubić z cukrem. Delikatnie połączyć z utartą margaryną. Stopniowo przesiewać mąki wymieszane z proszkiem. Na koniec dodać otartą skórkę z cytryny i sok z cytryny oraz aromat. Rozlać do dwóch foremek keksówek. Zostawić 1/3 ciasta i dodać do niego kakao. Wyłożyć na górę ciasta jasnego. Wstawić do nagrzanego do 180 C. piekarnika i piec około50-60 minut.Po upieczeniu polać zimne ciasto polewa kakaową lub czekoladową albo posypać cukrem pudrem.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *