Składniki:
5 średniej wielkości ziemniaków
1 średniej wielkości zielona cukinia
1 cebula
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki otrębów pszennych
szczypta suszonego oregano
sól
pieprz
Sos mięsno porowy:
30 dag. surowej piersi kurczaka
1 por
1 łyżeczka klarowanego masła
4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
3 łyżki jogurtu greckiego
sól
pieprz do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach . Cukinię umyć(nie obierać) zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połączyć z ziemniakami, posolić i zostawić, aż puszczą wodę. Następnie całość dokładnie odcisnąć. Dodać startą na małych oczkach cebulę, jajko, mąkę i otręby. Dokładnie wymieszać, posolić dodać oregano i pieprz. Przy pomocy łyżki, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać i formować placki. Piecz około 40 minut w 180 C.
W międzyczasie przygotować sos:
.Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojonego w krążki pora. Gdy por zeszkli się i zmięknie dodać pokrojoną dość drobno surową pierś kurczaka. Całość smażyć do miękkości. Następnie dodać śmietanę i jogurt grecki dokładnie wymieszać. Podgrzać do zagotowania, doprawić solą i pieprzem i dusić całość około 2 minut. Żeby sos nam się nie zważył, nie przykrywać patelni pokrywką.
Upieczone placki polewać ciepłym sosem i podawać.