CIASTECZKA MIGDAŁOWO ORZECHOWE

Składniki:

 

15 dag. masła

3 niepełne szklanki mąki

1 niepełna szklanka cukru pudru

3 łyżki śmietany

3 żółtka

1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 opakowanie cukru waniliowego

Dodatkowo :

20 dag.twardej marmolady

7dag. pół na pół orzechy i migdały posiekane

 

Wykonanie:

 

Mąkę,proszek do pieczenia,cukier,masło,śmietanę oraz żółtka wymieszać mikserem. Ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i zagnieść,aby było gładkie i elastyczne. Na stolnicy rozłożyć arkusz pergaminu, położyć na nim ciasto i rozwałkować na cienki prostokątny placek około 35x45cm. Ciasto posmarować cienko marmoladą,posypać orzechami. Ciasto zwinąć delikatnie w ścisłą roladę. Zawinąć w papier do pieczenia i odłożyć na godzinę do lodówki. Schłodzoną roladę pokroić na centymetrowe plastry i ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temperaturze 200 C.

 

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *