Składniki:
2 kg. śliwek
60 dag. mąki
2 torebki cukru waniliowego
40 dag. cukru
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki cynamonu
5 dag. mielonych migdałów bez skórki
45 dag. śmietany kremówki
1 żółtko
6 jajek
1 budyń waniliowy
mąką i masło do blachy
Wykonanie:
Śliwki węgierki przekroić na pół, usunąć pestki.
Kruszonka:
Do miseczki przesiać mąkę,dodać 1 torebkę cukru waniliowego, 30 dag. cukru, szczyptę soli,proszek do pieczenia,cynamon i mielone migdały. Dodajemy żółtko i masło. Składniki rozcieramy palcami ,aż powstaną grudki. Blachę o wym.32 x 38 cm. Posmarować masłem i oprószyć mąką. Na dnie blachy równomiernie rozsypać 3/4 kruszonki. Docisnąć dłonią. Wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 175 C.
Śmietanę kremówkę wymieszać mikserem z jajkami,resztą cukru i ostatnim cukrem
waniliowym oraz proszkiem budyniowym. Na podpieczonym spodzie rozłożyć śliwki przecięciem do góry. Zalać masą śmietankową. Posypać odłożoną kruszonką. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika. Piecz jeszcze 45 minut.