Składniki:
ciasto
7 jajek
1i 1/2 szklanki cukru
1i 1/2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki octu
szczypta soli
Masa:
1 kg. gruszek obranych wydrążonych
2 galaretki wiśniowe
do dekoracji cukier puder
Wykonanie:
W misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, cały czas ubijając powoli dodawać jajka, mąkę przesianą, proszek do pieczenia, cukier i ocet. Wyrobione ciasto przelać do formy prostokątnej wyłożonej papierem pergaminowym i piecz w piekarniku nagrzanym 170 C. przez 20 -25 minut. Upieczony biszkopt ostudzić i przekroić na pół aby powstały dwa jednakowe placki.
Masa:
W garnku ugotować gruszki do miękkości około 20-25 minut, następnie zblendować i dodać galaretki mieszając aby masa się połączyła. Gotową masą wyłożyć na biszkopt, przykrywając go drugą połówką. Cukrem pudrem posypać wierzch ciasta.