CIASTO Z RABARBAREM

Składniki:

 

4 jajka

1/2szklanki cukru

1 cukier waniliowy

2 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

1 szklanka śmietany

1 margaryna

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 kg. rabarbaru

cukier puder do posypania ciasta

 

Wykonanie:

 

Rabarbar umyć, pokroić, oprószyć mąką. Margarynę rozpuścić, ostudzić do temperatury pokojowej. Jajka ubić z cukrami na puszysta masę. Dodać przesianą mąkę. Proszek do pieczenia rozpuścić w śmietanie. Ucierając dodać śmietanę i margarynę. Rabarbar dodać do ciasta i wymieszać łyżką. Blaszkę (keksówkę) natłuść, obsypać bułką tartą. Wylać ciasto. Piec 45minut w temperaturze 180C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *