Składniki :
Ciasto :
3 szklanki mąki
4 żółtka
20 dag. masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
2 łyżki śmietany kwaśnej
Masa serowa :
1 kg twarogu na sernik(zmielony)
20 dag. miękkiego masła
4 jajka
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1 szklanka cukru
1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta dać do miski i zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na 2 części i zawinąć w folię. Włożyć ciasto do zamrażarki na 30minut.
Masa serowa:
Żółtka, cukier i masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać ser i budyń, nie przerywając miksowania. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Na koniec dodać skórkę pomarańczową .
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną cześć ciasta rozwałkować i wyłoży dno blaszki. Na ciasto wlać masę serową. Górę ciasta posypać okruszkami z drugiej części ciasta lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach . Piecz sernik w piekarniku nagrzanym do 180C. przez około 1 godzinę . Ciasto studzić przy uchylonym piekarniku.