Składniki:
1/2 kg. mąki pszennej
2 żółtka
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1i 1/2 łyżki kakao
100 ml. gęstej, kwaśnej śmietany
1i 1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 kostki margaryny
100g. miodu sztucznego
Wykonanie :
Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić. Miód zagotować z przyprawami, odstawić, włożyć margarynę poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić śmietana zwiększy swą objętość. Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijając, dodawać żółtka. Ubite jaja wlewać do przesianej mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto będzie dość rzadkie,ale potem zgęstnieje. Przykryć je i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. W dniu pieczenia ciasto podsypać mąką, rozwałkować na około 4 mm i wykrawać pierniczki. Piecz w temperaturze około 180C.czas pieczenia 8-10minut.Po upieczeniu udekorować lukrem zrobionym z cukru pudru i cytryny.