Składniki:

1/2 kg. mąki pszennej

2 żółtka

2 jajka

3/4 szklanki cukru

1i 1/2 łyżki kakao

100 ml. gęstej, kwaśnej śmietany

1i 1/2 łyżeczki sody

2 łyżeczki przyprawy do piernika

1/2 kostki margaryny

100g. miodu sztucznego

Wykonanie :

Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić. Miód zagotować z przyprawami, odstawić, włożyć margarynę poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić śmietana zwiększy swą objętość. Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijając, dodawać żółtka. Ubite jaja wlewać do przesianej mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto będzie dość rzadkie,ale potem zgęstnieje. Przykryć je i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. W dniu pieczenia ciasto podsypać mąką, rozwałkować na około 4 mm i wykrawać pierniczki. Piecz w temperaturze około 180C.czas pieczenia 8-10minut.Po upieczeniu udekorować lukrem zrobionym z cukru pudru i cytryny.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *