Składniki:
20 dag. margaryny
35 dag. mąki
25 dag. cukru
5 jajek
3 łyżki oleju
3 łyżki kakao
80 ml. wody
1cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kg. śliwek
Wykonanie:
Do rondla włożyć margarynę, cukier, olej, kakao, wodę i podgrzewać na słabym ogniu, ciągle mieszając, aż wytworzy się jednolita masę. Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. Żółtka oddzielić od białek i dodać do przestudzonej masy. Wsypać mąkę, proszek i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Formę keksową (10 x 30cm) wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Wyłożyć ciasto do formy. Umyte i wypestkowane połówki śliwek ułożyć na cieście rozcięciem do góry. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piecz około 50-60 minut w 180 stopni C.