Składniki:

5 jajek

2 szklanki cukru

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka sody

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka oleju

2 szklanki mąki

2 szklanki startych jabłek

Wykonanie:

Jajka ubić z cukrem. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia, wlać olej i wymieszać. Następnie dodać starte jabłka i dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej blachy o wymiarach 25 x 35 cm. Piec około 45 – 60 minut w temp: 150C. Schłodzone ciasto polać polewą.

Polewa:

10 dag. masła

1 serek topiony zwykły 150 g.

1 szklanka cukru pudru

Wszystkie składniki roztopić i polać ciasto.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *