Ciasto:
4 jajka
4 łyżki zimnej wody
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
1 szklanka cukru pudru
5 płaskich łyżek kakao
5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki tortowej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz do wysmarowania pergaminu na spód blachy
Nadzienie:
1 duża szklanka śmietany kremowej
1 opakowanie śnieżki
2 łyżki cukru pudru
1 słoik dżemu brzoskwiniowego
tarta czekolada do posypania
Wykonanie:
Ciasto:
Białka, wodę, sok z cytryny i sól ubić mikserem. Gdy piana stanie się bardzo sztywna, dodać cukier puder. Cały czas ubijając, dodawać po jednym żółtku. Gdy piana ze składnikami dobrze się połączy, wsypać przez sitko mąkę ziemniaczaną, mąkę tortową, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto delikatnie wymieszać drewnianą łyżką, aż składniki dokładnie się połączą. Wylać na przygotowaną wcześniej blachę, wyłożoną pergaminem wysmarowanym tłuszczem, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp: 160C .przez 15 – 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto wyłożyć na ułożoną na stolnicy ściereczkę wierzchem na spód, zdjąć pergamin i od razu ciepłe rolować ze ściereczką.
Nadzienie:
Ubić śmietankę kremową z cukrem pudrem i śnieżką, następnie ciasto lekko posmarować dżemem, nałożyć śmietanę, pozostawiając trochę do dekoracji, i ponownie zawinąć. Posmarować wierzch rolady pozostawioną śmietaną, posypać obficie startą czekoladą.