Składniki:

3 jajka

1 szklanka cukru

1 szklanka miodu może być sztuczny

1 szklanka kawy zaparzyć 3 łyżki kawy inki w szklance wody

3 szklanki mąki

3/4 szklanki oleju

1 torebka przyprawy do piernika

3 łyżeczki sody oczyszczonej

2-3 łyżki śmietany

Wykonanie:

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy gorący miód, gorącą kawę i olej. Nie przerywamy ubijania, dodajemy przesianą mąkę zmieszaną z sodą i przyprawą piernikową, na końcu dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie łączymy i wylewamy do przygotowanej formy o wym. 24 x 36 cm. lub do dwóch cwibakówek Pieczemy około 40-50 minut w 180 C. Po upieczeniu i wystudzeniu można przełożyć ciasto powidłami i wierzch polać polewą czekoladową .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *