PIECZEŃ RZYMSKA Z JAJKAMI

Składniki:

60 dag. mielonej wieprzowiny

40 dag. wołowiny

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

1 bułka kajzerka

1/2 łyżeczki majeranku

wegeta

2 łyżki kaszy manny

Ponadto:

5 jajek ugotowanych i obranych

Wykonanie:

Mięso włożyć do miski lub rondla, bułkę namoczyć i odcisnąć rozdrobnić i dać na mięso dodać 2 surowe jajka, czosnek przecisnąć przez praskę według swojego uznania dodać majeranek,kaszę mannę pieprz, sól wegetę ,majeranek ,jeżeli ktoś chce dodać pietruszkę zieloną pokrojoną.Wszystko dokładnie wymieszać. Połowę mięsa wyłożyć do formy , wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej oliwą. Na mięsie ułożyć wzdłuż ugotowane jajka(końce jajek sciąc z jednej i drugiej strony aby jajka ładnie przylegały jedno do drugiego) . Na jajka położyć drugą część mięsa. Piec 90 minut w 180C. Na pierwsze 45 minut przykryć mięso folią aluminiową aby mieso sie nie przypiekło. Na drugie 45 minut zdjąć folię , aby się góra przyrumieniła.Pieczeń wystudzić najlepiej spożywać następnego dnia.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *