Składniki:
3 i 1/4szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 jajko
4 łyżki masła
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
1i 1/2 dag. suchych drożdży
Kruszonka:
2 dag. masła
4 łyżki mąki
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki cukru
Dodatkowo:
1 jajko
1/2 łyżki mleka
Wykonanie:
Ciasto:
Masło rozpuścić. Mleko podgrzać i roztrzepać z jajkiem. Mąkę przesiać i wymieszać z drożdżami, dodać masło, mleko z jajkami, sól, cukier i wyrobić na gładkie, klejące ciasto nie podsypywać więcej mąki bo ciasto będzie twarde. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aby podwoiło objętość. Gdy ciasto wyrośnie, jeszcze raz krótko je wyrobić i podzielić na dwie części z tej ilości ciasta będą 2 chałki. Każdą część następnie podzielić na cztery części, które uformować w wałeczki. 4 wałeczki zlepić na jednym końcu i zapleść w chałkę, końce zlepić i zawinąć pod spód chałki. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Chałki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę w dużej odległości od siebie, przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Kruszonka:
Masło roztopić. W misce wymieszać mąkę z cukrem waniliowymi cukrem i dodać roztopione masło. Wymieszać do uzyskania kruszonki. Jajko roztrzepać z mlekiem.
Wyrośnięte chałki posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem i posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 175 C. przez około 30 minut. Upieczone chałki ostudzić.