Składniki:
Ciasto kruche:
1 i1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki masła
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg podwójnie mielonego twarogu
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
6 jajek
12 i 1/2 dag. masła
1 budyń wanilinowy bez cukru
2 łyżki kaszy manny
rodzynki
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie ciastem wylepiamy wyłożoną papierem do pieczenia dno blachy. Wbić do miski jajka, dodać cukier , cukier waniliowy i miksować do momentu, aż cukier się rozpuści. Do masy jajecznej dodać masło i dalej miksować. Następnie dodać po łyżce twarogu i mieszać Do masy wsypać budyń ,kasze mannę i rodzynki (dwie małe garście). Całość dokładnie wymieszać. Masę serową wylać na ciasto kruche. Sernik piecz w 180 C. około 1 godziny.