Składniki:

25 dag. margaryny lub masła

6 jajek

1i 1/2 szklanki cukru

2 szklanki mąki pszennej

1 cukier waniliowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki oleju

oraz:

1 kisiel cytrynowy bez cukru

1 kisiel wiśniowy bez cukru

1 łyżka kakao

1/2 szklanki suchego maku

Wykonanie:

Margarynę lub masło 6 żółtek, cukier, cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać olej i dalej ucierać. Białka ubić i delikatnie wymieszać z ciastem. Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z pozostałym ciastem. Podzielić na 4 części. Do każdej z osobna dodać: kisiel cytrynowy, wiśniowy, kakao, mak. Wymieszać. Wykładać łyżką do formy ciasto jest gęste, jedną warstwę na drugą, w dowolnej kolejności. Piec około 40-50 minut w temperaturze 170 C. lub do suchego patyczka. Piec w formie babki z kominkiem,lub keksówce wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *