Składniki:

3 jajka

1 szklanka cukru

3 szklanki mąki

3 łyżeczki dżemu

2 szklanki kefiru

1 szklanka oliwy

3 łyżki kakao

1i 1/2 łyżeczki sody

3 łyżki wody gazowanej

Wykonanie:

Jajka ubijamy z cukrem, mąkę mieszamy z kakao, sodą i przesiewamy. Następnie dodajemy po kolei na przemian, mąkę, oliwę, kefir, dżem. Mieszamy na wolnych obrotach, następnie wlewamy wodę gazowaną. Wykładamy na blachę posmarowaną i wysypaną bułka tartą lub mąką. Pieczemy około 40 minut w 180 C. Po wystygnięciu przekroić i przełożyć masą budyniową lub jak kto woli według swojego uznania. Całość po wierzchu ciasta polać polewą czekoladową.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *