CHŁODNIK ZE ŚLEDZIA

Składniki:
5 filetów śledzia solonego
2 cebule
1/2 litra śmietany słodkiej jeżeli ktoś lubi może być kwaśna

 

Zalewa:

 

2 szklanki  wrzącej wody
1-2łyżki  octu według swojego uznania
2-3 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy

1/2 łyżeczki cukru

pieprz

Wykonanie:

Filety śledziowe wymoczyć w wodzie. Cebulę pokroić w półplasterki zalać wrzącą wodą, dodać przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy. Gotować na małym ogniu około 5 minut. Pod koniec gotowania wlać ocet według swojego smaku. Wystudzić. Śledzie pokroić na 2 cm. kawałki.   Marynatą zalać śledzie , przykryć i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie dodać do śledzie śmietanę, wymieszać, doprawić do smaku: pieprzem jeżeli trzeba to cukrem. Podawać z ziemniakami ugotowanymi .

 

 

 

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *