Składniki:
Ciasto:
2 niepełne szklanki mąki krupczatki
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru
6 jajek
8 dag. masła
3 dag. kakao
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olejek migdałowy
Krem orzechowy:
2 szklanki mleka
2 szklanki cukru
25 dag. zmielonych orzechów
25 dag masła
Poncz:
1 szklanka osłodzonej herbaty
2 łyżki rumu
Wykonanie:
Ciasto:
Masło utrzeć dodać cukier uciera dalej dodając po 1 żółtku. Dodać mąkę z proszkiem, mleko, kakao, oraz tarta bułkę i olejek migdałowy.
Wymieszać z pianą z ubitą z białek.Ciasto wlać do blaszki 24×28 cm. Piec 40 minut w 180 C.
Krem orzechowy:
Mleko gotować z cukrem aż do momentu aż zacznie lekko gęstnieć. Dodać orzechy wymieszać ,zestawić z ognia ostudzić.Utrzeć masło dodać ostudzoną masę wymieszać .
Poncz:
Herbatę wymieszać z rumem.
Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż. Jeden płat ciasta nasączyć polowa ponczu, posmarować połową masy, przykryć drugim nasączonym płatem
ciasta posmarować resztą kremu.Dowolnie udekorować.