CIASTO Z MASĄ ORZECHOWĄ

Składniki:

Ciasto:

2 niepełne szklanki mąki krupczatki

1 szklanka mleka

3/4 szklanki cukru

6 jajek

8 dag. masła

3 dag. kakao

2 łyżki bułki tartej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

olejek migdałowy

Krem orzechowy:

2 szklanki mleka

2 szklanki cukru

25 dag. zmielonych orzechów

25 dag masła

Poncz:

1 szklanka osłodzonej herbaty

2 łyżki rumu

 

Wykonanie:

Ciasto:

Masło utrzeć dodać cukier uciera dalej dodając po 1 żółtku. Dodać mąkę z proszkiem, mleko, kakao, oraz tarta bułkę i olejek migdałowy.

Wymieszać z pianą z ubitą z białek.Ciasto wlać do blaszki 24×28 cm. Piec 40 minut w 180 C.

Krem orzechowy:

Mleko gotować z cukrem aż do momentu aż zacznie lekko gęstnieć. Dodać orzechy wymieszać ,zestawić z ognia ostudzić.Utrzeć masło dodać ostudzoną masę wymieszać .

 

Poncz:

 

Herbatę wymieszać z rumem.

 

Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż. Jeden płat ciasta nasączyć polowa ponczu, posmarować połową masy, przykryć drugim nasączonym płatem

ciasta posmarować resztą kremu.Dowolnie udekorować.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *