Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
12 5 dag margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
2 jajka
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka sody
Polewa orzechowa:
30 dag.orzechów włoskich
1/2 kostki margaryny
2 łyżki miodu
1/2 szklanki cukru
Krem:
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki budyniu śmietankowego
25 dag. kostka masła
2/3 szklanki cukru pudru
Wykonanie:
Ciasto:
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części.Ciasto rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Na jeden placek nałożyć polewę orzechową. Piec 15 minut w temperaturze 180 C.Drugi placek upiec bez polewy też 15 minut w 180 C.Placki wystudzić.
Polewę Orzechowa:
Margarynę rozpuścić na patelni na małym ogniu, dodać miód i cukier wymieszać. Dodać orzechy i prażyć przez 3 minuty.
Krem:
Z mleka, mąki i budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po trochu wystudzony budyń. Ucierać aż masa będzie puszysta.
Przekładanie ciasta:
Ciasto bez polewy
krem
ciasto z polewą orzechową