Składniki:

3 średnie filety z kurczaka
Marynata:
3 ząbki czosnku
4 – 5 łyżek oleju lub oliwy
1i 1/2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
1 łyżeczka ostrej musztardy
1 łyżeczka ostrej papryki
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki suszonego tymianku lub ziół prowansalskich
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć. Czosnek obrać przecisnąć przez praskę. Składniki marynaty wymieszać ze sobą dokładnie.
Kurczaka umieścić w naczyniu zalać marynatą, wsadzić do lodówki na około 2 godziny.
Po tym czasie każdy kawałek mięsa zawinąć w folię aluminiową, poukładać w naczyniu żaroodpornym, którego dno zalać na około 1 cm .zimną wodą. Piekarnik nagrzać do 200 C. mięso piec około 40 -50 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia folię rozchylić i pozwolić, aby mięso się lekko przypiekło.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *