CIASTO Z MALINAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

25 dag. masła lub margaryny

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki cukru pudru

5 dużych żółtek lub 6 małych

Masa:

5 białek

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

2 budynie śmietankowe lub waniliowe

1/2 szklanki oleju

Dodatkowo:

1/2 kg. malin świeżych lub mrożonych

cukier puder do oprószenia malin

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta wyłożyć na stolnice i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części,około 60% i 40% zwinąć w folię i włożyć do lodówki na1- 2 godziny. Blachę posmarować masłem wyłożyć papierem i posmarować papier. Większą część ciasta schłodzoną zetrzeć na grubej tarce na dno foremki lekko przygnieść Piecz w temp.180 C. przez 20 minut. Po upieczeniu wystudzić.

Masa:

Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym,pod koniec dodać budyń ciągle ubijając na końcu powoli olej cały czas miksując. Na wystudzony spód wyłożyć masę. Maliny opłukane i wysuszone oprószyć cukrem pudrem i układać na masie otworkami do góry. Maliny lekko docisnąć. Na wierzch zetrzeć mniejszą część schłodzonego ciasta. Piecz w temp 190 C przez około 35-40 minut. Wyjąć i posypać cukrem pudrem i czekać do całkowitego wystudzenia.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *