Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
25 dag. masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 dużych żółtek lub 6 małych
Masa:
5 białek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1/2 szklanki oleju
Dodatkowo:
1/2 kg. malin świeżych lub mrożonych
cukier puder do oprószenia malin
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta wyłożyć na stolnice i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części,około 60% i 40% zwinąć w folię i włożyć do lodówki na1- 2 godziny. Blachę posmarować masłem wyłożyć papierem i posmarować papier. Większą część ciasta schłodzoną zetrzeć na grubej tarce na dno foremki lekko przygnieść Piecz w temp.180 C. przez 20 minut. Po upieczeniu wystudzić.
Masa:
Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym,pod koniec dodać budyń ciągle ubijając na końcu powoli olej cały czas miksując. Na wystudzony spód wyłożyć masę. Maliny opłukane i wysuszone oprószyć cukrem pudrem i układać na masie otworkami do góry. Maliny lekko docisnąć. Na wierzch zetrzeć mniejszą część schłodzonego ciasta. Piecz w temp 190 C przez około 35-40 minut. Wyjąć i posypać cukrem pudrem i czekać do całkowitego wystudzenia.