Składniki:
Ciasto:
7 jajek
1 szklanka cukru
10 dag. orzechów włoskich
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Ponadto:
4 duże jabłka
1 galaretka agrestowa
1 budyń waniliowy
25 dag. masła
1/2 szklanki cukru pudru
sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Orzechy drobno posiekać lub zemleć w blenderze. Oddzielić białka od żółtek Białka ubić z cukrem na sztywno dodać żółtka i wymieszać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać dodać do jajek lekko wymieszać i na koniec dodać orzechy wymieszać delikatnie łyżka drewnianą. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i piecz około 40 minut w temperaturze 180 C. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, wystudzić .Utrzeć budyń z kostką masła,cukrem pudrem na koniec dodać sok z cytryny. Można dodać też łyżkę dobrego alkoholu ale nie koniecznie. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę i zagotować. Pogotować jeszcze przez kilka minut, na końcu połączyć ze suchą galaretką wymieszać wystudzić. Ciasto podzielić na dwie części, można je lekko napączować mocną herbatą. Na pierwszym placku rozsmarować masę budyniową, na to nałożyć tężejącą galaretkę z jabłkami, Na wierzch nałożyć drugi placek. Górę ciasta można polukrować jak ktoś lubi.