SZARLOTKA Z BUDYNIEM

Składniki:

1/2 kg. mąki

25 dag. margaryny

1szklanka cukru

2 jajka

1łyżeczka proszku do pieczenia

2 budynie śmietankowe

3 szklanki mleka

1 i 1/2 kg. jabłek

 

Wykonanie:

 

Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajka, posiekana margarynę i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Jedna część włożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę, a drugą włożyć do zamrażalnika. Jabłka obrać pokroić i rozłożyć na cieście. Budyń ugotować w trzech szklankach mleka. Gorący wylać na jabłka. Na wierzch zetrzeć na tarce drugą połowę ciasta. Piec 40-45 minut w temperaturze 200 C. Po upieczeniu wierzch posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *