Składniki:
3 szklanki grubo startej cukinii odsączonej
2 szklanki bułki tartej
20 dag. startego żółtego sera
1/4 szklanki oleju
1 cebula drobno pokrojona
3 żółtka
3 białka ubite na pianę
1 łyżka przyprawy wegety
2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
1/2 pęczka posiekanej pietruszki
pieprz
sól
20 dag. pieczarek
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 180 C. Pieczarki pokroić drobno z cebulą poddusić na patelni na średnim ogniu, odparować wodę. W misce wymieszać cukinię z bułką tartą, serem, olejem, żółtkami, pieczarkami, pietruszką i przyprawami. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać całość. Przełożyć wymieszaną masę do dużej keksówki i piec w nagrzanym piekarniku przez około 1 godzinę, aż wierzch się zarumieni.