Składniki:

 

Masa malinowa:

 

40dag. malin świeżych lub mrożonych

3 dag. .cukru

2i1/2 łyżeczki żelatyny

50 ml. gorącej wody

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 łyżka zimnej wody

 

Składniki:

 

Ciasto:

 

250 ml wody

10 dag. masła

20dag. mąki pszennej

szczypta soli

4  jajka duże

 

Składniki:

 

Krem:

 

750 ml mleka

1budyń waniliowy

3 dag. cukru

2 łyżki cukru

2 łyżki mąki tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

25 dag. masła

1 cukier waniliowy

 

Dodatkowo:

 

Cukier puder do posypania

 

Wykonanie:

 

Masa malinowa:

 

Maliny wkładamy do rondelka razem z cukrem i gotujemy na średnim ogniu, aż maliny się rozpadną, a cukier rozpuści.
Dodajemy sok z cytryny, mąkę wymieszaną w 1 łyżce wody i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Połowę malin przecieramy przez sitko, i  wlewamy z powrotem do rondelka. żelatynę rozpuszczamy w 50 ml. gorącej wody, dodać kilka łyżek malin. Następnie wlać do rondelka i dokładnie wymieszać z resztą malin. Ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin masę można przygotować dzień wcześniej.

 

Wykonanie:

 

Budyń:
550 ml. mleka wlać do rondelka i zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym.. Pozostałe mleko wymieszać z proszkiem budyniowym, mąką tortową i mąką ziemniaczaną. Kiedy mleko się zagotuje, zmniejszyć ogień i wlać mieszankę budyniową. Mieszać, aż powstanie gęsty budyń. Przykryć pokrywką lub talerzykiem i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Wykonanie:

Ciasto:
Przesiać mąkę. W garnku zagotować wodę z masłem i solą. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i wsypać przesianą mąkę. Mieszać energicznie do czasu aż masa zacznie odchodzić od garnka i stanie się gładka. Odstawić do przestygnięcia. Do lekko ciepłej masy, dodawać kolejno jajka, cały czas miksując. Masę rozsmarować na dwóch blaszkach, wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach 34×24 cm. Piecz 30 minut w 200C . i w ten sam sposób upiec drugą część. Ostudzić obydwa ciasta .Na jeden blat ciasta wyłożyć krem. Wstawić do lodówki, aby się stężał, masę malinową wymieszać, żeby stała się bardziej płynna i ułożyć równą warstwą na kremie. Przykryć drugą warstwą ciasta i wstawic do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *