Składniki :
biszkopt:
6 jajek
? szklanki cukru
4 czubate łyżki mąki tortowej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki:
Krem:
1 szklanka cukru
sok z 2 cytryn
? kostki masła roślinnego
2 szklanki wody
1 jajko
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki :
Lukier:
sok z 1 cytryny
3/4 szklanki cukru pudru
Dekoracja:
skórka otarta z 2 cytryn
plasterki cytryn
Wykonanie:
Biszkopt:
Blachę o wymiarach 30×40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli dodając stopniowo cukier a następnie po jednym żółtku, dalej miksując. Przesiewamy mąki i proszek do pieczenia i dodajemy do ubitej masy jajecznej miksując na najniższych obrotach. Piekarnik nagrzewamy do 180 C. i pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu biszkopt wystudzamy a następnie przekrawamy wzdłuż na równe dwie części.
Lukier:
Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny, aby utworzyła się odpowiednio gęsta masa nadająca się do lukrowania.
Krem:
W rondlu na małym ogniu roztapiamy masło roślinne, dodajemy cukier, sok z cytryn, wodę, wbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy i zagotowujemy na wolnym ogniu. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, energicznie mieszamy i gotujemy około 3 minut. Zdejmujemy z ognia. Gorący krem wylewamy na pierwszą warstwę biszkoptu, następnie przykrywamy drugim płatem ciasta. Ciasto polewamy lukrem i dekorujemy skórką cytryny. Przed podaniem udekorować także plasterkiem cytryny.