Składniki :

 

biszkopt:
6 jajek

? szklanki cukru

4 czubate łyżki mąki tortowej

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki:

 

Krem:
1 szklanka cukru

sok z 2 cytryn

? kostki masła roślinnego

2 szklanki wody

1 jajko

3 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki :

 

Lukier:

sok z 1 cytryny

3/4 szklanki cukru pudru

Dekoracja:

skórka otarta z 2 cytryn

plasterki cytryn

 

Wykonanie:

 

Biszkopt:

 

Blachę o wymiarach 30×40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli dodając stopniowo cukier a następnie po jednym żółtku, dalej miksując. Przesiewamy mąki i proszek do pieczenia i dodajemy do ubitej masy jajecznej miksując na najniższych obrotach. Piekarnik nagrzewamy do 180  C. i pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu biszkopt wystudzamy a następnie przekrawamy wzdłuż na równe dwie części.

Lukier:

Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny, aby utworzyła się odpowiednio gęsta masa nadająca się do lukrowania.

Krem:

W rondlu na małym ogniu roztapiamy masło roślinne, dodajemy cukier, sok z cytryn, wodę, wbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy i zagotowujemy na wolnym ogniu. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, energicznie mieszamy i gotujemy około 3 minut. Zdejmujemy z ognia. Gorący krem wylewamy na pierwszą warstwę biszkoptu, następnie przykrywamy drugim płatem ciasta. Ciasto polewamy lukrem i dekorujemy skórką cytryny. Przed podaniem udekorować także plasterkiem cytryny.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *