Składniki:
25 dag. margaryny
3 szklanki mąki
4 żółtka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklankicukru
3-4 łyżki śmietany kwaśnej
1 cukier waniliowy
1 łyżka oleju
BEZA:
4 białka
3/4 szklanki cukiru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
5-6 łyżek wiórków kokosowych
Dodatkowo:
1 kg.śliwek
bułka tarta do posypania ciasta pod śliwki
tłuszcz do smarowania blaszki
cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
Do przesianej mąki dodajemy margarynę siekamy nożem i dodajemy pozostałe składniki,wyrabiamy ciasto.Około 2/3ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę.Resztę ciasta zamrozić.Ciasto na blaszce posypać bułką tartą i układać połówki śliwek skórką do dołu.
BEZA KOKOSOWA:
Z białek ubić pianę,dodać cukier ubijając dodać mąkę ziemniaczaną wymieszać.Gdy beza jest ubita dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.Kłaść bezę na śliwki i na bezę zetrzeć na tarce grubej zamrożone ciasto z zamrażarki. Piecz w nagrzanym piekarniku 180 C.około 45 minut.Upieczone ciasto możemy posypać cukrem pudrem