Składniki:

5 jajek

2 szklanki cukru

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka sody

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka oleju

2 szklanki mąki pszennej

2 szklanki startej marchewki

Wykonanie:

Jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę przesianą i wymieszaną z cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia, wlać olej i wymieszać. Następnie dodać startą marchewkę i dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej blachy i wysypanej bulką tartą o wymiarach 25 x 35 cm. Piec około 45 – 60 minut w temperaturze170 C.Schłodzone ciasto polać polewą.

Polewa:

10 dag. masła

1 serek topiony zwykły (150 g.)

1 szklanka cukru pudru

Wykonanie:

Wszystkie składniki roztopić i polać ciasto.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *