Składniki:
5 jajek
2 szklanki cukru
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki startej marchewki
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę przesianą i wymieszaną z cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia, wlać olej i wymieszać. Następnie dodać startą marchewkę i dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej blachy i wysypanej bulką tartą o wymiarach 25 x 35 cm. Piec około 45 – 60 minut w temperaturze170 C.Schłodzone ciasto polać polewą.
Polewa:
10 dag. masła
1 serek topiony zwykły (150 g.)
1 szklanka cukru pudru
Wykonanie:
Wszystkie składniki roztopić i polać ciasto.