Składniki:
20 dag.margaryny
35 dag. mąki pszennej
25 dag. cukru
5 jajek
3 łyżki oleju
3 łyżki kakao
80 ml. wody
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kg. śliwek
Wykonanie:
Do rondla włóż margarynę, cukier, olej, kakao, wodę i podgrzewaj na słabym ogniu, ciągle mieszając, aż wytworzy się jednolita masę. Zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia. Żółtka oddziel od białek i dodaj do przestudzonej masy. Wsyp przesianą mąkę, proszek i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem. Formę keksową (10 x 30) wysmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Wyłóż ciasto. Umyte i wypestkowane połówki śliwek ułóż na cieście rozcięciem do góry. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około godziny w 180 C. około 40-50 minut lub do suchego patyczka.