CIASTO KAKAOWE ZE ŚLIWKAMI

Składniki:

 

20 dag.margaryny

35 dag. mąki pszennej

25 dag. cukru

5 jajek

3 łyżki oleju

3 łyżki kakao

80 ml. wody

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 kg. śliwek

Wykonanie:

Do rondla włóż margarynę, cukier, olej, kakao, wodę i podgrzewaj na słabym ogniu, ciągle mieszając, aż wytworzy się jednolita masę. Zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia. Żółtka oddziel od białek i dodaj do przestudzonej masy. Wsyp przesianą mąkę, proszek i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem. Formę keksową (10 x 30) wysmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Wyłóż ciasto. Umyte i wypestkowane połówki śliwek ułóż na cieście rozcięciem do góry. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około godziny w 180 C. około 40-50 minut lub do suchego patyczka.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *