Składniki:
1 kg. mąki
20 dag. cukru
15 dag. margaryny lub 100 g. oleju
5 żółtek
1/2 litra mleka
5 dag. drożdży
1 cukier waniliowy
szczypta soli
2 łyżki spirytusu
tłuszcz do smażenia
marmolada
Wykonanie:
Drożdże rozmieszać z małą ilością letniego mleka z dodatkiem cukru (1 łyżka). Wlać resztę mleka,dodać mąki tyle,aby zrobić rozczyn gęstości śmietany. Gdy podrośnie,dodać żółtka ubite z cukrem,resztę mąki sól.Wyrobić ciasto.Pod koniec dodać roztopiony tłuszcz,wyrobić i na koniec wlać 2 łyżki spirytusu. Wymieszać,zostawić do wyrośnięcia.Formować pączki,nakładać marmoladę,zostawić by wyrosły i smażyć na rozgrzanym oleju.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.