Składniki:
70 dag. wątróbki z kurczaka
1/2 kg. cebuli
1/2 torebki mieszanki przypraw zapiekanka ziemniaczana po zbójnicku
3 łyżki sosu sojowego jasnego
100 ml. wina białego
sól
pieprz ziołowy do smażenia
olej roślinny
kilka łyżek mąki pszennej do obtoczenia
Wykonanie:
Wątróbkę dokładnie opłukać osączyć i oczyścić z żyłek. Przełożyć do miski i skropić sosem sojowym większe sztuki podzielić na 2 – 3 części. Posypać je także mieszanką przypraw. Odstawić na 30 minut żeby się wątróbka zamarynowała. Cebule obrać, pokroić w cienkie pół krążki. W patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, wrzucić cebulę, smażyć ją mieszając aż się zeszkli. Posolić ją oprószyć pieprzem ziołowym i dusić na malutkim ogniu pod przykryciem kilka minut żeby zmiękła. Na drugiej patelni rozgrzać też 2 -3 łyżki oleju, smażyć partiami kawałki zamarynowanej wątróbki, którą najpierw panierować w mące i otrzepywać z jej nadmiaru. Smażyć na ostrym ogniu żeby wątróbka bardzo szybko i mocno się zrumieniła ze wszystkich stron. Obsmażoną przełożyć do podduszonej cebuli. Gdy wszystka wątróbka będzie obsmażona połączyć z cebulą podlać całość winem i dusić 5 – 10 minut.