PIERNIK ŚWIĄTECZNY

Składniki:

 

1szklanka śmietany

1szklanka cukru

12 i 1/2 dag.margaryny

25 dag .miodu sztucznego

1 przyprawa do piernika

40 dag. mąki

5 żółtek

5 białek ubić

1i 1/2 łyżeczki sody

i 1i 1/2 łyżeczki amoniaku

Wykonanie:

Śmietanę, margarynę, cukier , miód sztuczny i przyprawę do piernika zagotować, przestudzić. Do letniej masy dodać przesianą mąkę i żółtka .Z białek ubić na sztywno pianę wymieszać ciasto podzielić na 2 części i upiec 2 placki każdy z nich przekroić wzdłuż na połowę. Przełożyć masą grysikową .

Masa grysikowa :

4 łyżki grysiku

2 szklanki mleka

1 cukier waniliowy

25 dag . masła

1 szklanka cukru pudru

powidła śliwkowe

Wykonanie:

Masło utrzeć z 1 szklanką cukru pudru dodając po łyżce wystudzonej masy grysikowej na puszystą masę.

Składanie placka :

placek

masa grysikowa

placek

powidła śliwkowe

placek

masa grysikowa

placek

Całość polać polewą czekoladową lub kakaową.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *