Składniki:
1szklanka śmietany
1szklanka cukru
12 i 1/2 dag.margaryny
25 dag .miodu sztucznego
1 przyprawa do piernika
40 dag. mąki
5 żółtek
5 białek ubić
1i 1/2 łyżeczki sody
i 1i 1/2 łyżeczki amoniaku
Wykonanie:
Śmietanę, margarynę, cukier , miód sztuczny i przyprawę do piernika zagotować, przestudzić. Do letniej masy dodać przesianą mąkę i żółtka .Z białek ubić na sztywno pianę wymieszać ciasto podzielić na 2 części i upiec 2 placki każdy z nich przekroić wzdłuż na połowę. Przełożyć masą grysikową .
Masa grysikowa :
4 łyżki grysiku
2 szklanki mleka
1 cukier waniliowy
25 dag . masła
1 szklanka cukru pudru
powidła śliwkowe
Wykonanie:
Masło utrzeć z 1 szklanką cukru pudru dodając po łyżce wystudzonej masy grysikowej na puszystą masę.
Składanie placka :
placek
masa grysikowa
placek
powidła śliwkowe
placek
masa grysikowa
placek
Całość polać polewą czekoladową lub kakaową.