Składniki:

2 i 1/2 kg.karkówki

8 ząbków czosnku

1opakowanie przyprawy do mięs

1 łyżka majeranku

sól

pieprz ziołowy

pieprz prawdziwy

słodka papryka

2 łyżki oleju

3-4 łyżki smalcu

lisc laurowy

ziele angielskiego

ziarna pieprzu

ziarna jałowca

Wykonanie:

Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z olejem. Posmarować mięso. Wszystkie przyprawy wymieszać i porządnie natrzeć mięso z obu stron. Przypraw dodać tyle ile każdy uważa za stosowne.Mięso zrolować i obwiązać bawełnianym sznurkiem jak roladę. Zrumienić na oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać smalec .Obłożyć listkami laurowymi, ziarnami ziela i pieprzu oraz jałowca. W trakcie pieczenia można podlewać piwem lub winem oraz wytworzonym sosem. Piecz około 2,5 godziny w temperaturze 180C.Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *