Składniki:
1i 1/2 kg. chudego boczku
1/4 łyżeczki peklosoli
1 łyżka soli morskiej gruboziarnistej
1 i 1/2 łyżki majeranku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka pieprzu prawdziwego
5 roztartych ząbków czosnku
3-4 liście laurowe
3-4 ziarnka ziela angielskiego
2 gałązki rozmarynu
Sól, peklosól, majeranek i dwa rodzaje pieprzu dokładnie wymieszać, dodać roztarty czosnek i dokładnie natrzeć boczek.Owinąć folią i włożyć na noc do lodówki.
Farsz:
30 dag. mielonej łopatki
2 kabanosy
1 jajko
sól
pieprz
2 łyżki tartej bułki
Wykonanie:
Do mięsa dodać jajko ,sól, pieprz i bułkę tarta wymieszać doprawić do smaku. Na rozłożonym boczku ułożyć farsz, na środku ułożyc kabanosy i ciasno zrolować boczek ,owinąć sznurkiem jak roladę. Zrumienić na oleju z obu stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i dodać: 1/2 kostki smalcu 1 łyżkę sosu sojowego 1 kostkę rosołu drobiowego 1 szklanka wody 2-3 łyżki oleju Obłożyć plastrami cebuli,ząbkami czosnku,listkami laurowymi i gałązkami rozmarynu. Piecz około 1,5 godziny w temperaturze 180 C.Kroić po ostygnięciu.