CIASTO PRZEKŁADANE

Składniki:

Ciasto:

4 szklanki mąki, 20 dag

2 jajka

2 żółtka

1 szklanka cukru pudru

3 łyżki miodu

2 łyżeczki sody oczyszczonej

tyle kwaśnej śmietany, ile zabierze ciasto

1 cukier waniliowy

Masa serowa:

1 kg. zmielonego sera

2łyżki mąki ziemniaczanej

1/2szklanki mleka

3 jajka

3/4 szklanki cukru kryształu

1/2 kostki margaryny

1 cukier waniliowy

Wykonanie:

Składniki ciasta zagnieść, podzielić na 3 czyści i upiec osobno 3 placki w blaszce wysmarowanej i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia 20×30.w 180C. Około 15-20 minut. Do twarogu dodać , jajka, cukier, wanilię i dobrze wymięszać, podgrzać aż masa będzie lejąca, dodać mąkę ziemniaczaną wymieszany w mleku. Wszystko połączyć i zagotować uważając, bo masa lubi przypalić się. W blaszce układać naprzemian placki i gorącą masę serową, schłodzić polać polewą kakaową, przykryć folią aluminiową i odstawić w chłodne miejsce na przynajmniejna noc.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *