KRUCHE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI

Składniki:


Ciasto:

25 dag.margaryny

2 jajka

3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru pudru

1 cukier waniliowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa budyniowa:

1 litr mleka

2 budynie waniliowe

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki cukru

Dodatkowo:

1 puszka brzoskwiń

tłuszcz i bułka tarta do formy

cukier puder do posypania

Wykonanie:


Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojoną margarynę, cukier puder, cukier waniliowy, jajka i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części nierówne. ? ciasta wylepiamy nim dno prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 22×32 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.

Masa budyniowa:


Budynie i łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuścić w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować z dodatkiem cukru. Na gotujące mleko wlać mleko z proszkiem budyniowym i cały czas mieszając gotować do uzyskania gęstego budyniu. Ciepły budyń wyłożyć na kruchy spód ciasta ułożonego w formie.
Brzoskwinie osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Pokrojone brzoskwinie wyłożyć na masę budyniową. Na wierzch ciasta pokruszyć lub zetrzeć na grubej tarce pozostałe schłodzone ciasto. Ciasto piecz 45 minut w temperaturze 160 ? 170C. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *