Składniki:
1, 20 kg. skrzydełek z kurczaka
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka soli
1/2łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki papryki
Wykonanie:
Skrzydełka pociąć na 3 części (najmniejszą część wyrzucić lub użyć do zupy) Wszystkie części skrzydełek wymieszać z przyprawami, odstawić na 1/2 godz.
Zalewa:
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku dopieczenia
4-5 łyżek mleka
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki maggi
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
3/4 szklanki rozwałkowanych płatków śniadaniowych typu corn flakens Wszystko utrzeć bez płatków, wlać doskrzydełek, wymieszać, odstawić na 1 h, po czym mieszać z rozgniecionymi płatkami.
Panierka do smażenia:
1/2szklanki mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Dodatkowo przygotować:
1/2 litra oleju
Wykonanie:
Mąkę z proszkiem wymieszać. Każdą część kurczaka wyjętego z zalewy maczać w panierce, strzepując nadmiar mąki. Piec partiami w głębokim oleju. Upieczone części ułożyć na blaszce, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piec około20 min.