UCIERANE Z MORELAMI NELI

Składniki:


3/4 kostki margaryny
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg moreli


Posypka:


1 kostka masła
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
40 dkg. mąki
1 żółtko
Wykonanie :


Masło połączyć z cukrem, mąką ,oraz cukrem waniliowym dodać żółtko wymieszać.

Wykonanie:

Ciasto:


Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę dodajemy po jednym jajku nadal ucieramy. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia dodajemy po łyżce i nadal mieszamy. Gotowe ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Posypać ciasto lekko bułką tartą.Umyte morele kroimy na pół wydrążamy pestki  na cieście posypanym bułką tarta układamy połówki moreli na które dajemy posypkę. Ciasto pieczemy 45 minut w 180 C.Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *